BIHULE

Bihuleproblemer.
 
Bihulebetændelse, polypper i næse og bihuler og ømhed i mellemansigtet og op i panden er problemer, der somme tider kan behandles med bihuleoperation(-er).
 
Bihulerne er nogle luftfyldte, slimhindebeklædte hulrum i ansigtsknoglerne, der udmunder i næsehulen via kortere eller længere og forholdsvis snævre åbninger. Bihulernes funktion er formentlig at gøre ansigtsskelettet lettere. De giver også stemmen et resonansrum, hvilket kan høres på den ændrede stemme, når man er stoppet i bihulerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bihulebetændelse kan være akut (1-3 uger) med glidende overgang til kronisk bihulebetændelse 
(Problemerne opstår når man får pusdannelse i bihulerne med feber, smerter og træthed. Akutte bihulebetændelser kan opstå flere gange. 
Det kan også gå over i et mere langstrakt forløb hvor smerterne aftager men man føler sig ”tung i hovedet” og generet i halsen fordi slim løber bagtil i svælget og irriterer struben.
 
Når man har bihulebetændelse føler man sig oftest lukket i næsen.
 
En undersøgelse i næsen vil ofte vise spor af pus fra åbningerne til næsehulen fra de betændte bihuler.
 
Årsagen til bihulebetændelse kan være snævre afløb fra bihulerne, en skæv næseskillevæg der generer afløbet, allergi eller overfølsomhed i slimhinderne, misbrug af håndkøbs-næsespray samt sjældne slimhindesygdomme. 
Behandlingen vil ofte være en kombination af medicin (antibiotika, næsespray) og kirurgi.
 
Kirurgi kan begrænse sig til punktur (at stikke hul på) af kæbehulen i lokalbedøvelse. Ved kroniske tilstande kan man udvide de normale afløb fra kæbehulerne og sibenscellerne samt ”rense” afløbene fra pandehulerne. Den type kirurgi foregår oftest i fuld bedøvelse
 
Polypper i næsen og bihulerne er hævelse i slimhinden, der har samme konsistens som en vandmand. Der ses flere polypper af størrelse som en vindrue oftest i begge sider af næsen.
 
Der er flere forskellige årsager til at polypper kan opstå. Det ses efter flere/mange akutte og kroniske bihulebetændelser; det ses ved helårsallergi; der er en sammenhæng med astma; det kan ses ved generel overfølsomhed i næsen; hos folk med overfølsomhed for acetylsalicylsyre; hos talrige uden sikker årsagssammenhæng. Man har ingen behandling, der en gang for alle fjerner polypperne.
 
Fælles for behandlingen af polypper er, at den består af medicin på recept som næsespray, samt af fjernelse af polypperne ved kirurgisk indgreb. Almindelig fjernelse kan ofte foregå i lokalbedøvelse. Det kan dog også være en fordel at foretage et lidt større indgreb hvor man laver en del af de små bihuler, hvorfra polypperne kommer, om til en større hule. Det giver ofte bedre effekt af den medicinske behandling, der trods alt ikke vil kunne undværes.
 
Når indgrebet laves i lokalbedøvelse kan man gå på arbejde dagen efter.

Fælles for kirurgi i næsen i fuld bedøvelse er, at operationen tager ca. 1 time. Operationen foregår ved hjælp af en kikkert i næsen. Vejledt af denne åbner man de relevante bihuler og fjerner eventuelle polypper med specielle tænger.
 
I 2 – 4 uger efter operationen vil der ofte være flere skorper (bussemænd) i næsen end normalt. Derfor er det en god idé at skylle næsen med saltvand. ½l postevand + 1tsk køkkensalt, en sjat i en kop, næsen ned i og sug op og fnys ud over vasken – så enkelt! Det kan gøres flere gange om dagen.
 
Man kan ikke endeligt behandle polyp-sygdommen med kirurgi, men er ofte nødt til at have næsespray mod polypper. Medicinen vil dog ofte have bedre effekt efter operation.
Man kan også stadig risikere at få betændelse i bihulerne. Det vil dog være sjældnere og mindre smertefuldt end før operation.
 
Til gengæld er der en meget god mulighed for at få løst sit problem ved operationen, når man er omhyggeligt undersøgt inden.
 
Mange mennesker mener de har haft bihulebetændelse, og ofte mange bihulebetændelser, uden at der er objektive tegn på dette.
Forklaringen kan være smerter i ansigtet, som opstår andre steder end i bihulerne. Meget ofte er der tale om smerter fra tyggemuskler eller ømme nakkemuskler.
Diagnosen Bihulebetændelse er ikke bare lige en man kan gi´ ved hjælp af en blodprøve. 
Ved gentagne tilfælde kan det være en god idé at få tjekket næsen. 
Måske er det noget helt andet.